Land van Heusden en Altena

Touren op de Scooter

altena map 1965Het Kadaster heeft een website ontwikkeld waarin je kunt zien hoe een bepaald stuk van Nederland er vroeger uitzag. Hoe ver je kunt terugkijken verschilt per plaats. Het Kadaster heeft de website topotijdreis.nl gelanceerd, een website die 200 jaar topografie ontsluit. Via die website is het mogelijk om landkaarten van Nederland tot 200 jaar terug te bekijken omdat De Nederlandse overheid al sinds 1815 onafgebroken topografische kaarten maakt. Hoe zag je geboorteplaats eruit toen jij geboren werd?

Op topotijdreis.nl kan iedereen eenvoudig bekijken hoe een bepaald stukje Nederland er jaren geleden uitzag. Door de kaarten van de verschillende jaren te vergelijken is meteen duidelijk hoe Nederland zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Zo zijn inpoldering en verstedelijking duidelijk gevisualiseerd.

Tijdreizen door Aalburg Tijdreizen door Woudrichem Tijdreizen door Werkendam

De website is enigszins vergelijkbaar met Google Maps. Hoe meer je inzoomt op de kaart van Nederland, hoe gedetailleerder de kaart wordt. Je kunt ook zoeken op een bepaalde plaatsnaam. Een belangrijk verschil: aan de linkerkant van de kaart is een tijdbalk. Daar kun je aangegeven van welk jaartal je de kaart wil bekijken.

De vroegste kaarten stammen uit 1815. Toen is het Topographisch Bureau opgericht door koning Willem I. Het was voor het eerst dat de Nederlandse overheid het land in kaart bracht, meldt het Kadaster. Om dat te vieren is nu deze website gebouwd. Sinds 2004 is het Topographisch Bureau onderdeel van het kadaster.

Klik hier om de kaart te bekijken.

e-max.it: your social media marketing partner