Werkendam

Touren op de Scooter

Wandelroute Fort AltenaFort Altena maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW), een militaire verdedigingslinie die werd aangelegd tussen 1815 en 1885. Ze strekte zich uit van de Zuiderzee tot de Biesbosch en diende om de ‘Vesting Holland’ te beschermen tegen mogelijke aanvallen vanuit het Zuiden.


Het is nu een belangrijke recreatieve poort: het vertrekpunt om te voet, per fiets of kano het gebied te verkennen. Voor de kleine avonturiers is een leuke beleefroute gemaakt die via een app op de mobiele telefoon te downloaden is.

Een wandelroute van bijna 4km. is te downloaden via deze link.

 

Vleermuizen: In koele – doch vorstvrije vochtige ruimtes – zitten ze graag, om te over winteren én kinderen te baren. Langs de Zevenbansche Boezem hangen speciale ‘nestkastjes’ waar de vleermuizen in de zomer kunnen overnachten.

Meidoorn: De meidoornhagen, oorspronkelijk neergezet om de ‘vijand’ tegen te houden – als een voorloper van het prikkeldraad – bieden nu een ideale broedplaats voor vogels. In de herfst komen op de bessen grote groepen kramsvogels en koperwieken af, bezoekers uit het Hoge Noorden.

Koepelkazemat: Tussen de forten van de Hollandse Waterlinie in liggen (de resten van) ‘kazematten’, betonnen onderkomens van soldaten. Kort daarvoor aangelegd werden ze al in de Tweede Wereldoorlog verruïneerd. De mooiste is omgetoverd tot vogelobservatiepost.

Visdiefje: Je kunt er naar blijven kijken: visdiefjes die zich van grote hoogte als een steen in het water laten vallen. Veel mensen denken dat ze enkel aan de kust voorkomen, maar ze trekken ook de rivier op: als er maar vis zit! En als je er vlotjes voor uitlegt broeden ze er net zo makkelijk.

Bron + foto: brabantslandschap.nl

 

e-max.it: your social media marketing partner