Woudrichem

Touren op de Scooter

Opening BiesboschmuseumOp 26 juni heeft Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven het geheel vernieuwde Biesbosch MuseumEiland geopend door het uitzetten van een aantal jonge steuren in de binnen vijver van het museum. De heer van Vollenhoven werd daarbij geassisteerd door onze medewerker Thijs Versteeg. De steur hoort bij de geschiedenis van de Biesbosch. De vissoort kwam in het verleden veelvuldig voor in het zoetwatergetijdengebied, maar verdween door overbevissing en het bouwen van obstakels als sluizen en stuwen in de rivieren. Het plaatsen van de steurtjes is een symbolische bijdrage aan de herintroductie in Nederland door de Stichting Ark en het Wereld Natuur Fonds.

Het oppervlak van het museum is verdubbeld. Aan het bestaande museum is een ruimte voor wisselexposities toegevoegd, waar op dit moment de tentoonstelling In Situ, In Progress van Paul de Kort te zien is. Het toont in 25 luchtfoto’s verschillende projecten van landartkunstenaar De Kort. Een van zijn bekendste werken is de Wassende Maan uit 2008, dat vlak bij het museum is gelegen.

De maandag nadat Prof. mr. Pieter van Vollenhoven vrijdags het vernieuwde Biesbosch Museum had geopend, kwam staatssecretaris Sharon Dijksma op bezoek. Eigenlijk was haar bezoek de afsluiting van een feestelijk openingsweekend, waarin, meer dan 1200 mensen het museum bezochten. Onze directeur Peter van Beek kijkt dan ook met een goed gevoel terug op die eerste dagen. “We hebben een aantal stappen voorwaarts gezet op het gebied van professionalisering. Nu gaan wij kijken hoe de vernieuwingen aanslaan bij het publiek”.

Opening BiesboschmuseumZoals de staatssecretaris verwoordt draagt het vernieuwde museum bij aan het Nationaal Park, nieuwe stijl, De Biesbosch. Natuurkwesties zijn gedecentraliseerd in Nederland dus moet er vooral met provincies samengewerkt worden om de nationale parken meer statuur te geven. Toeristen komen nu vooral nog naar Amsterdam en Kinderdijk, maar we hebben ook schitterende natuurparken. Het is de vraag hoe we kunnen zorgen voor een groot netwerk van nationale parken. Met de Biesbosch hebben we een eerste stap in dat transitiemodel gezet. Het feit dat de Biesbosch open is voor bezoekers stemt de staatssecretaris tevreden: Het is niet verstandig er een groot hek omheen te zetten en te zeggen; Je mag het alleen vanaf hier bekijken.

Met de tweede fase van de het MuseumEiland wordt in het najaar begonnen. Er komt dan bij het museum naast het terras, een maquette van dertig bij dertig meter die ingericht zal worden als waterspeeltuin; De Biesbosch Beleving. Het is de bedoeling dat met een cyclus van een half uur de waterstand van extreem laag naar extreem hoog gaat. Het toont, in het klein, hoe het omringende zoetwatergetijdengebied werkt. Daarnaast komen er op het eiland enkele wandelpaden.Opening Biesboschmuseum

Bron + foto's: www.biesboschmuseumeiland.nl

 

e-max.it: your social media marketing partner