Woudrichem

Touren op de Scooter

De gemeente Woudrichem heeft de eerste stap gezet FairTrade Gemeente te worden. Er is een werkgroep geformeerd van betrokken inwoners van de gemeente die zich willen inzetten om de eervolle titel te verwerven. Daarnaast gaat de gemeente Woudrichem een enquête houden onder ondernemers en organisaties en wordt er een informatiebijeenkomst voorbereid.

Wethouder Jorritsma van de gemeente Woudrichem is kartrekken van de werkgroep en schetst de komende periode de route die nu moet worden gestart om Fair Trade Gemeente te worden.

 

Wat is een Fairtrade-gemeente?

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich Fairtrade Gemeente mogen noemen. Sinds 2013 is het ook voor provincies mogelijk om de titel Fairtrade Provincie te bemachtigen.

De campagne streeft naar het vergroten van de vraag naar en het aanbod van fairtrade producten. Om te zorgen voor meer werkgelegenheid en betere leef- en werkomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden moeten er namelijk meer fairtrade producten verkocht worden. Ook in Nederland. De campagne stimuleert dit door ondernemers, werknemers, inkopers en consumenten met positieve aandacht en publiciteit te belonen voor hun keuze voor fairtrade.

De Fairtrade Gemeente campagne bestaat ook in het buitenland. In 2001 werd Garstang de eerste Fairtrade Town ter wereld. Inmiddels volgden al bijna 1500 gemeenten dit voorbeeld. ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar namen het initiatief om de campagne ook in Nederland uit te rollen. In 2009 werden Goes en Groningen de eerste Fairtrade Gemeenten van Nederland.

Bron: fairtradegemeenten.nl

e-max.it: your social media marketing partner